Lokale heffingen

De ontwikkeling van de Rotterdamse lastendruk

De ontwikkeling van de Rotterdamse lastendruk

Onderstaande kaarten geven per buurt inzicht in het gemiddelde aanslagbedrag van onroerende zaakbelasting (OZB) woningen, de gemiddelde waardestijging woningen, het gemiddelde aanslagbedrag onroerende zaakbelasting bedrijven en de gemiddelde waardestijging van bedrijven. Het jaar 2017 is een herwaarderingsjaar geweest met als peildatum 1 januari 2016. De belastingcapaciteit van 2017 is 100%. De effecten van de herwaardering staan in deze kaarten.

De effecten van de herwaardering staan in onderstaande figuren.

Gemiddeld aanslagbedrag OZB woningen

De gemiddelde woonlasten zijn in 2017 over het algemeen in iedere buurt zichtbaar omlaag gegaan. Net als in voorgaande jaren zijn de gemiddelde woonlasten in 2017 verder omhoog gegaan in de buurten Strand en Duin, Noord Kethel, Schieveen, Zestienhoven, Hillegersberg Noord, Molenlaankwartier, Kralingse Bos, Kralingen Oost, ’s-Gravenland, Nesselande, Nieuwe Werk en Dijkzigt.

Gemiddelde waardestijging woningen

De verwachte gemiddelde waardeontwikkeling van woningen voor het belastingjaar 2017 was 3%. Het stijgingspercentage van de meeste buurten blijkt te liggen tussen 0% en 6%. Daarmee is de verwachting juist gebleken. Er is wel een aantal bijzonderheden te noemen. De gemiddelde waardeontwikkeling is met 18% het hoogst in de buurt Noord Kethel. Daarnaast is de gemiddelde waardestijging in de buurten: Schieveen, Zestienhoven, Rubroek, Blijdorpse Polder, Middelland, Oude Westen, Cool, Stadsdriehoek, Nieuwe Werk en Katendrecht hoger dan het gemiddelde. De waardeontwikkeling is hier positief tussen de 6% en 9%.

Gemiddeld aanslagbedrag OZB bedrijven

Het gemiddelde aanslagbedrag voor bedrijven is in de buurten Waalhaven, Zuiderpark, De Esch, Kralingen Oost, Blijdorpse Polder en Molenlaankwartier in 2017 zichtbaar omhoog gegaan. In de overige buurten is over het algemeen een daling zichtbaar ten opzichte van het voorgaande jaar. De daling van de gemiddelde aanslag is grotendeels veroorzaakt door een daling in het tarief.

Gemiddelde waardestijging bedrijven

De verwachte gemiddelde waardeontwikkeling van bedrijven voor belastingjaar 2017 was -1%. Het stijgingspercentage van de meeste buurten ligt tussen de -3% en 0%. Daarmee is de verwachting juist gebleken. Er is een gemiddelde waardeontwikkeling tussen de -12% en -6% waarneembaar in de buurten Schieveen en Dijkzigt. De negatieve waardeontwikkeling in deze twee buurten ligt onder het gemiddelde. In de buurten Strand en Duin, Europoort, Botlek, Nieuwe Werk, De Esch, Kralingseveer, Beverwaard, Molenlaankwartier, Landzicht en Liskwartier is de gemiddelde waardeontwikkeling in 2017 hoger dan het gemiddelde. Dit stijgingspercentage ligt tussen de 2% tot 5%.

Programma`s
Financiën
Jaarrekening 2017
Gebieden